Andy Warhol IMG_127

THE ANDY WARHOL TEMPORARY MUSEUM

The Temporary Andy Warhol Museum is a cultural space within a commercial space in Lisbon. It was designed to host the exhibition ‘Andy Warhol – Icons | Psaier Artworks and the Factory’.

The museum recreates an environment that is both pop and industrial, through an unusual materiality resulting from the use of metal paint cans.

The interior was designed as an enclosed introspective space, entirely defined by continuous walls, benefiting from a transparent cover in plastic screen, allowing light to enter from the exterior and assuring the visual relationship between the two confronting spaces – museum and shopping mall.

Like the Andy Warhol’s artwork the museum reflects the consumer society, but in a literal way, through the raw aluminum sheet of cylindrical cans. Other strands, which were patent in the work of Andy Warhol, were also fundamental in the creation of the architectural space – the repetition (silkscreened) or the idea of sublimating everyday objects, regardless of their original form or function, and transform them into tangible icons of the collective imaginary.

Having received more than 100,000 visitors, the Temporary Andy Warhol Museum sought to contribute to the dissemination and promotion of art, free and accessible to all visitors.

ANDY WARHOL DSG 01Andy Warhol IMG_093Andy Warhol IMG_106Andy Warhol IMG_113ANDY WARHOL DSG 02Andy Warhol IMG_026Andy Warhol IMG_024Andy Warhol IMG_053Andy Warhol IMG_022ANDY WARHOL DSG 03

location

Shopping Mall Colombo, Lisbon, Portugal

date

April  2013 – July 2013

client

Sottart (production)/ Sonae Sierra

main materials

1500 metal paint cans

photography

FG+SG

Andy Warhol IMG_021

WELCOME HUB-IMG_4009

WELCOME HUB

Sitting on top of a hill, at the entrance of the concert area of the “Primavera Sound”  festival, WELCOMEHUB acted simultaneously as an attraction/meeting point and desk for program and blankets distribution by volunteers.

The structure is designed geometricaly with an hexagonal base. While structuring, the horizontal linkages (ou elements) create multiple angles to new perspectives of a landscape made of sea, park and music.

The installation uses large corrugated tube, subverting its infrastructural use and turning it into the structure itself. Unearthing the tubes, both their texture and colour become interactive: the first encourages touching (or even percuting) the work;the latter the latter contrasts with the green of the park and promotes, through a artistic object, the brand that sponsors the festival.

For 3 days, the installation has become an icon where hundreds of festival goers sat. At night, the incorporated led lighting turns WELCOME HUB into a pulsating object, perhaps an alien…

WELCOME HUB DSG 01

WELCOME HUB-IMG_4434

WELCOME HUB-IMG_4302

WELCOME HUB-IMG_5151WELCOME HUB- IMG_5475

WELCOME HUB DSG 02

location

City Park, Oporto, Portugal

date

June 2013

client

Primavera Sound Festival (Optimus)

main materials

corrugated tube

photography

Dinis Sottomayor

WELCOME HUB-IMG_4604

Older